موسیقی کودک (اُرف)
پیرامون موسیقی کودک و نوجوان
کودکان عاشق موسیقی هستند و آن را با تمام وجود احساس میکنند. شاید بارها و بارها با بچههایی مواجه شدهاید که هنگام بازی یا نقاشی در حال خواندن آواز هستند. همهی بچهها در برابر صدای موسیقی عکسالعمل نشان میدهند و حتی به حرکات موزون میپردازند. بچهها گاهی خود را به جای فرشتگان، زمانی به صورت پرندگان و یا فیلهای قوی هیکل تصور کرده و با آهنگ موسیقی میرقصند، راه میروند و یا فقط آن را گوش میکنند. زیرا موسیقی زیباست و کودکان از آن لذت میبرند. چهرهی جذاب و مجذوب کودکان در هنگام شنیدن یک قطعهی موسیقی که توسط نوازندهای نواخته میشود، یک صحنهی تماشایی است. کودکان دوستدار سرودهای دسته جمعی هستند. گاهگاهی نیز آهنگها یا اشعاری آهنگین را برای دوستان یا بزرگترها میخوانند. کودکان برای نشان دادن احساس درونی خود احتیاج به فرصت مناسب دارند. برخی از تحقیقات نشان دهنده آن است که ظرفیت موسیقیایی کودکان در سنین 2 تا 8 سال تحول بیشتری پیدا میکند. البته این بدان معنا نیست که کودکان بعد از این سنین نمیتوانند موسیقی را فراگیرند، بلکه عشق به موسیقی، توانایی اجرا و موفقیت در یادگیری آن را در هر سنی امکان پذیر میسازد.
اما نکته قابل توجه این است که درک موسیقی در کودکان واجد مراحلی است و دانستن آن میتواند به مربیان و والدین در زمان شروع آموزش و چگونگی آن کمک کند. همزمان با تحول روانی و حرکتی کودکان، هرکودک باید مراحل تحول موسیقیایی خود را طی کند. گرچه توالی مراحل در کودکان به یک شکل صورت میگیرد اما سنین دستیابی کودکان به هریک از آنها ـ با توجه به تفاوتهای فردی ـ میتواند متفاوت باشد.
مراحل تحول موسیقیایی در کودکان:
2 سالگی: کودک با بدن خود به موسیقی واکنش نشان میدهد و غالباً این پاسخها با تاب خوردن، بالا و پائین پریدن همراه است. میتواند ترانههای کوتاه و ساده را یاد بگیرد. به شکل فزایندهای توانایی دنبال کردن جهتها را در ترانهها دارد. با اشتیاق به ترانههای مورد علاقهاش واکنش نشان میدهد و معمولاً از بزرگسالان میخواهد که آن ترانهها را بازپخش کنند. ممکن است بخشی از ترانهها را، البته بدون رعایت کردن زیر و بمی بخواند، اما به ندرت میتواند ترانهها را به طور گروهی بخواند. از شنیدن صدای موزون برخاسته از وسایل خانگی و آلات موسیقی لذت میبرد و توانایی تشخیص صداهای گوناگون را دارد.
3 سالگی: توانایی ریتمیک بیشتری را دارد. توانایی تشخیص و خواندن بخشهایی از ترانههای آشنا را دارد اگرچه، زیر و بمی آن را رعایت نمیکند. ترانههای خود را میسازد. میتواند با موسیقی راه برود، بدود و بپرد. از نمایش ترانه ها لذت میبرد.
4 سالگی: میتواند مفاهیم پایه موسیقی نظیر سرعت، شدت، زیر و بمی را درک کند. افزایش قابل توجهی در دامنهی گفتاری و توانمندی ریتمیک در آنها مشاهده میشود. بخشهای جدیدی را به ترانهها اضافه و خلق میکند. از ترانههای پیچیدهتر لذت میبرد. ترانههای بامزه و سرگرم کننده را بسیار دوست میدارد. گرایش به شنیدن فعال دارد. از فعالیتهایی نظیر خواندن، حرکت کردن، بازی با انگشتان و همراهی با موسیقی با کمک آلات موسیقی مسرور میشود.
5 تا 6 سالگی: میتواند ملودی آشنا را باز پدید بیآورد. با ضرب آهنگ موسیقی حرکات موزون انجام میدهد. از خواندن و حرکتهای گروهی لذت میبرد. علاقه به آوازهایی دارد که در آن میخواند و پاسخ میدهد. به موسیقی خاصی علاقهمند است. میتواند دو حرکت مثل: رِژه رفتن و دست زدن را به طور همزمان انجام دهد.
7 تا 8 سالگی: میتواند متن اشعار و ترانه ها را بخواند. رقصهای ساده محلی را اجرا کند. از دونوازی با دوستانش لذت میبرد. ممکن است تمایل به کلاسهای رقص یا ساز نشان دهد. میتواند حرکتهای خود را با ضربهای موسیقی هماهنگ کند. میتواند دو یا چند صدا را با هم مقایسه کند.
برخی از نکات، اهداف و فواید آموزش موسیقی به کودکان و نوجوانان نیز عبارتند از:
ـ تقویت حس همکاری در کار گروهی که باعث میشود رفتار آنها در زندگی اجتماعی جهتی مثبت بگیرد.
ـ تقویت خوب شنیدن و زبان گفتاری در بچهها.
ـ تأثیر مثبت بر روی کودکانی که دارای لکنت زبان، افسردگی، گوشهگیری، پرخاشگری، بیش فعالی، عدم اعتماد به نفس و حتی دارای درک ضعیف از علم ریاضیات هستند.
ـ شکوفا شدن قوّهی خلاقیت کودکان.
ـ افزایش علاقهمندی به مهر و نوازش دیگران و توانایی در پذیرش محبت و ابراز آن به دیگران و کاستن از انزوا.
ـ افزایش توانایی مشارکت در استفاده از ابزار و وسایل، همچنین بازی و سرگرمیها.
ـ توانایی انتخاب کردن و بروز عکسالعمل طبیعی.
ـ شناخت توانایی کودکان در موسیقی و هدفمند شدن کودکان و ایجاد حس علاقه به موسیقی به گونهای که درصد کمی از آنها پس از شروع ساز تخصصی مایل به ترک تحصیل کلاسهای موسیقی هستند.
ـ درک قویتر از موسیقی توسط کودک و پایهگذاری اصول اصلی و زیربنایی علم موسیقی که باعث میشود بچهها در کلاسهای تخصصی مشکلات کمتری داشته باشند.
ـ اجرای قطعات موسیقی به صورت گروهی و تقویت حس نوازندگی و در نتیجه تقویت حس همکاری و انجام وظیفهی محوله.
ـ آشنا شدن کودکان و نوجوانان با سازهای ملی و جهانی تا با توجه به علاقه و با نظر مربی اقدام به انتخاب ساز تخصصی نمایند.
پس میتوان نتیجه گرفت که آموزش موسیقی به کودکان و نوجوانان آمیختهای از اصول روانشناسی، علم موسیقی، علم آموزش و پرورش و دهها پارامتر دیگر است.
موسیقی کودک و نوجوان:
آموزش موسیقی به کودکان و نوجوانان مرهون توجه و تلاش بزرگانی همچون: کارل اُرف (1982ـ 1895م)، ماریا مونته سوری (۱۹۵۲ ـ۱۸۷۰م)، ژاک دالکروز امیل (1950 ـ 1865م)، ادگار ویلمز، زولتان کودای (1967 ـ 1882م)، شینیچی سوزوکی (1998 ـ 1898م) و بسیاری دیگر بوده است که بطور حتم هرکدام از آنها به جنبههایی از آموزش موسیقی به کودکان و نوجوانان توجه داشتهاند که پرداختن به روشهای آنها در این مختصر نمیگنجد. اما، موسیقی کودکان و نوجوانان بیشتر از همه با نام «کارل اُرف»، آهنگساز معاصر آلمانی و خالق اُپرای معروف «کارمینا بورانا» (1938م) عجین گشته است. شاید بتوان گفت روش اُرف از بهترین و کارآمدترین روشهای آموزشی در زمینهی تعلیم مبانی موسیقی به کودکان و نوجوانان است و هماکنون در بسیاری از کشورهای جهان تدریس میشود.
نباید فراموش کرد که هدف از آموزش موسیقی به روش اُرف ـ یا هر روش دیگر ـ به کودکان، تربیت موسیقیدان و نوازندهی حرفهای نیست. گرچه این نوع آموزش ابتدایی میتواند انگیزهی فراگیری موسیقی را به صورت جدیتر در کودکان و نوجوانان به وجود آورد و راهگشای پرورش موسیقیدانان قابلی باشد، اما آنچه در این مقطع در درجه اول اهمّیت قرار دارد، آموزش عمومی آن و آشنایی همهی کودکان از با استعدادترین تا کم استعدادترین آنها با دنیای موسیقی است. برای آشنایی کودکان با موسیقی علاوه بر مبانی نظری که به طرز خاص برای آنها مطرح میگردد، جهت اجرای موسیقی از سازهایی ساده نظیر « فلوت ریکوردر» و انواع سازهای « بِلز»، « زیلافون» و « متالافون» استفاده میشود.
گروه های سنی در آموزش موسیقی به کودکان و نوجوانان و طول دوره آموزش:
در آموزش موسیقی به کودکان و نوجوانان باید آنها را با توجه به گروه سنی تقسیم و کلاسها را با توجه به مقطع سنی آنها تشکیل داد.
- گروه سنی « الف » شامل مقطع سنی 5 و 6 سال (پیشدبستان).
- گروه سنی « ب » شامل مقطع سنی 7، 8 و 9 سال (کلاس اول، دوم و سوم)
- گروه سنی « ج » شامل مقطع سنی 10 تا 12 سال (کلاس چهارم، پنجم و ششم)
- گروه سنی « د » شامل مقطع سنی 13 تا 15 سال ( هفتم و هشتم )
مدت دورهی آموزشی با توجه به گروههای سنی بالا متفاوت است. برای مثال گروه سنی « الف» در حدود 15 ماه و گروه سنی « د» به مدت 6 تا 9 ماه آموزش میبینند که البته این مدت با توجه به معدل هوشی کلاس ممکن است کمی متغیر باشد.
آموزش موسیقی به کودکان زیر 5 سال:
آموزش موسیقی به صورت مستقیم به کودکان زیر 5 سال توصیه نمیشود و باید مربی از آموزش مستقیم به کودکان بپرهیزد و در صورتی که بخواهد آموزشیاعمال کند، باید به صورت غیرمستقیم باشد. در آموزش غیر مستقیم هدف، وسعت پیدا میکند و مفاهیم، متعدد و گوناگون میشوند. هرکودکی هرچقدر که بخواهد و بتواند، کشف میکند و یاد میگیرد. محدودهای برای او تعیین نمیشود. کودک در فعالیتها بیشتر آزادی دارد. آموزش برایش جنبه بازی و سرگرمی پیدا میکند. میتواند خود برنامهاش را تنظیم کند و پرسشهای گوناگون در زمینه آنچه فهمیده و کشف کرده است مطرح کند. ارزشیابی از دانستههای او نیز غیر مستقیم انجام میشود. به طور کلی آموزش غیرمستقیم با روحیه جستجوگر و کنجکاو و فعال کردن سازگار تر است و کودک را به شوق و ذوق بیشتری برای اکتشاف و یادگیری برمیانگیزد. با رشد بدنی او نیز مناسبتر است، زیرا از نشستن بیش از اندازه او جلوگیری میکند و او را به حرکت و فعالیت وا میدارد. با یاد گرفتن به معنای واقعی نیز هماهنگی بیشتر دارد. چه تنها توانایی درک و علاقهمندی کودک سبب میشود که میزان یادگیری او گسترش یابد. قصه بهترین راه آموزش غیرمستقیم مهارتهای اجتماعی به کودکان است. لذا آموزش مستقیم مفاهیم این کتاب برای کودکان زیر 5 سال توصیه نمیشود.
در پایان، لازم به یادآوری است که در هنگام انتخاب مراکز آموزشی و مربی دقت لازم را مبذول داشته و پس از تحقیق نسبت به ثبتنام فرزندان خود در اینگونه کلاسها اقدام نمایید، زیرا عدم صلاحیت مربی و عدم آشنایی وی با روشهای آموزش موسیقی به کودکان و نوجوانان، اصول روانشناسی و آموزش و پرورش لطمات جبرانناپذیری بر روح و روان کودک و نوجوان خواهد گذاشت و چه بسا کودک و نوجوان نه تنها با دنیای موسیقی اُنس نگیرد، بلکه خاطرهی تلخی از آن تا آخر عمر در ذهنش حک گردد.
موسیقی کودکان و نوجوانان در بسته نگار:
موسیقی کودکان و نوجوانان ( ارف ) بسته نگار فعال ترین و معتبرترین مرکز آموزشی در این زمینه در استان اصفهان است و همواره بیش از 550 نفر کودک 5 تا 12 ساله از این دوره ها فارغ التحصیل می گردند که به طور حتم ثروت آموزشگاه محسوب می شوند.این کودکان پس از تکمیل دوره موسیقی کودکان و نوجوانان در رشته های تخصصی موسیقی مشغول به تحصیل می شوند.
در سال 1384 بزرگترین گروه موسیقی کودک و نوجوان استان اصفهان با 60 نفر از کودکان 6 تا 12 سال بسته نگار بر روی صحنه تالار رودکی اصفهان به اجرای برنامه پرداختند و قطعاتی را به سرپرستی مربیان موسیقی کودک و نوجوان بسته نگار به روی صحنه بردند. همچنین در سال 1388 این ارکستر 100 نفره به اجرای برنامه به مدت 4 شب پرداختند که با استقبال بی نظیر هنرمندان و هنردوستان اصفهانی مواجه گشت.