تاریخچه ساز بالابان
معرفی ساز بالابان، ساز بالابانساز بادی استوانهای دو نی به طول حدود ۳۵ سانتیمتر که در ابتدا و به صورت اورجینال شش سوراخ انگشت داشت که اکنون به هفت یا هشت سوراخ انگشت میرسد. این ساز در بین مردمان مناطق شمال غربی ایران معروف است.
ساز بالابان یا بالامان سازی بادی دو زبانه با محفظه داخلی استوانهای با طول 35 سانتیمتر و هشت سوراخ انگشتگذاری و یک سوراخ برای انگشت شست است. بالابان، یکی از سازهای بادی کهن است که در همه نقاط آذربایجان نواخته میشود. این ساز در آذربایجان ایران و جمهوری آذربایجان نیز نواخته می شود. در ترکیه نیز این ساز نواخته میشود. ساز دودوک ارمنی بسیار شبیه بالابان است و فقط کمی متفاوت به نظر میرسد
تاریخچه ساز بالابان
بر اساس شواهد موجود، ساز بالابان دستکم از سدههای نخستین دوره اسلامی در ایران شناخته شده بوده و در میان مردم بخشهایی از این سرزمین به کار میرفتهاست. بالابان به معنای نوعی ساز بادی نیین به صورتهای بَلَبَن، بالَبَن و بالابَن در فرهنگهای لغات ترکی – روسی آمدهاست. در «لغت آذربایجانی – روسی»، بالابان به معنای ساز بادی نه چندان بزرگ و شبیه زُرنا، در دائرهالمعارف موسیقی ترکی» بَلَبَن یا نایِ بَلَبَن با اشاره به مطلب جامعالالحان، نوشته عبدالقادر مراغی و «سازهای ترکی» نوشته فارمر، سازی بادی شبیه زرنا و در «فرهنگ موسیقی ترکی» بَلَبَن ساز بادی شبیهساز نیین مِی متداول در ارزروم، تعریف شدهاست.
در فرهنگها و دائرهالمعارفهای روسی واژه بالابان به معنایسازی بادی زبانهدار معمول میان اقوام قفقاز شمالی و ایرانیان آمدهاست. بالابان به عنوانسازی بادی و بومی در حوزههای جغرافیایی – فرهنگی آذربایجان، به ویژه تبریز، ارومیه و اردبیل و زنجان، و کردستان ایران و برخی جاهای دیگر به کار میرود و گروهی از نوازندگان این مناطق بالابان نوازند. در زبان کردی این ساز را «بالهوان»، و در شوشتری نی را «بَلَبون» (= بلبان) میگویند
چوب استفاده شده در ساخت ساز بالابان
بالابان ممکن است از چوب توت یا سایر چوبهای سخت همانند چوب گردو ساخته شود. قطر فضای داخلی ساز در حدود 1.5 سانتیمتر است. زبانه دوبل از یک لوله تک نی با طول تقریبی شش سانتیمتر ساخته شده است که در انتها تخت شده است. نوازنده در حین مکش هوا به داخل ششهایش از هوای ذخیره شده در گونههایش برای ادامه نواختن بالابان استفاده میکند. این تکنیک چرخشی (دایرهای) عموماً در تمام سازهای با زبانه دوبل در خاورمیانه استفاده میشود.